ZenRobotics Sorteringsanläggning – Carl F

Tillsammans med ZenRobotics Ltd. har vi levererat ett ZenRobotics Recycler-avfallssorteringssystem till Carl F i Malmö, Sverige. Den vinddrivna sorteringslinjen har varit i drift sedan februari och är den första i sitt slag i Sverige. Investeringen i robotsorteringsteknik förväntas öka återhämtningen med 12 000 ton årligen.

Carl F, baserat i Malmö, är ett visionärt familjeägt avfallshanteringsföretag med en över 129 år lång historia. Carl F är dedikerad till att utveckla mer hållbara metoder och syftar till att minimera avfallssorteringsprocessernas fotavtryck. 2013 monterade företaget en vindkraftverk som genererar kraft till återvinningsstationen.

”Vi letar ständigt efter mer effektiva metoder och ZenRobotics avfallssorteringssystem passar perfekt till detta omfång. Den fristående processen möjliggör mycket effektiv avfallsseparering och robotarna har också gjort nattskiftet”, förklarar Carl Fredrik Jönsson, fjärde generationen i familjeföretaget.

Enligt Carl Fredrik har utvecklingen gått långsamt i avfallsindustrin och många verkar vara nöjda med status quo. Företaget anser att det finns alldeles för mycket förbränning av avfall i Sverige och de vill återvinna fler återvinningsbara material som annars skulle gå till spillo.

”Vi strävar efter att återvinna upp till 25% mer av avfallet vi bearbetar. Det är årligen 12 000 extra ton material som kan användas för återvinning”, klargör Carl Fredrik.

Designad för att fungera dag och natt

Installationen i Malmö är unik eftersom den drivs med företagets egen vindkraft för minskad miljöpåverkan. Det är ett perfekt exempel på en enkel men ändå effektiv sorteringsprocess för blandat C&D och C&I-avfall. Linjen har körts även under nätter, vilket har lagt till mer kapacitet i processen.

”En sådan installation är ett bra exempel på hur du kan ställa in en automatiserad avfallssorteringsprocess för en minimal investering. Du får omedelbart fördelarna med skala med en minimal driftskostnad. Tekniken tillåter även sol- eller vinddriven avfallssortering ”, förklarar Rainer Rehn, ZenRobotics CCO.

ZenRobotics Recycler är världens första robotavfallssorteringssystem. Det möjliggör flexibel och automatiserad sortering av avfall även för mindre skala. Det unika systemet kan utbildas för att känna igen nya fraktioner och möjliggör därför mer optimerad avfallssortering eftersom det kan sortera flera fraktioner samtidigt. Denna typ av flexibilitet har inte funnits tidigare vid sortering av avfall.

För mer information om ZenRobotics kontakta Ingenjörsfirman J Mared AB;

Christoffer Halldin eller Thomas Magnusson 036-38 78 00.

Carl F och robotsorteringslinjen i media
Artikel Dagens Industri: “Robot gör världen renare”
Robotnyheter: ”Carl F först i Sverige med robotiserad avfallssortering”
Sydsvenskan: ”Klimatministern imponerad av sopsorteringsroboten i Malmö”